27 Mayıs 2009 Çarşamba

SU EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Su eksikliğinde ilk belirtiler bitkinin tepe sürgün kısımlarından başlayarak gelişen bir pörsüme ve solma şeklinde ortaya çıkar. Tepesürgün solar sarkar. Havadaki nemin yüksek olduğu gece saatlerinde, bu solma kaybolur. Bu sebeble kontrolleri sabah saatlerinde yada güneşin etkisini kaybettiği akşamın erken saatlerinde yapmalıdır.Eğer solgunluk, bütün bitkilerde mevcut ve bu saatlerde de devam ediyorsa bitkiler susuz kalmaya başlamış demektir.
Bitki yeterli su alamadığı zaman meyve büyümesi, koltuklarındaki ve uçlarındaki sürgün gelişmesi yavaşlar veya durur. Kök uçlarında gelişme durur ancak bunun için bitkinin ölümüne yol açacak kadar aşırı bir susuzluk olması gerekir. Çünkü susuzluğun en uç noktaya ulaşmadığı durumlarda bitki kök sistemini geliştirerek su aramaya koyulur. Bu da üst aksamda bir durgunluk yaşanırken köklerde gelişmenin hızlanması anlamına gelir. Az su vermenin amacıda üst aksamın gelişimini durdurmadan mümkün olduğunca fazla kök gelişimini sağlamaktır.
Bitki yeterli su alamadığı zaman, bitkideki karbonhidrat / protein dengesi, proteinler aleyhine bozulduğundan, bitkide gevrekleşmeler başlar. Bunun en anlaşılır belirtileri yaprak damar aralarında kabarıklıklar, yaprak ayasının kabalaşması ve gevrekleşmesi,yaprakların kıvrılmasıdır. Bu yaprakları elinize alıp sıktığınızda ezilmekten çok kırılırlar. (bazı virüs kaynaklı hastalıklarda benzer belirti gösterebilir)
Bu belirtiler oluşurken bir yandan da bitkimiz susuzluğa karşı kendi önlemlerini almaya devam eder: Daha fazla su alabilmek için kök sistemini geliştirir. Bu önlem de yetmezse çiçeklerini hatta minik meyvelerini döker. Susuzluk devam ederse meyvelerin büyümesi ve sürgün gelişmesi durur. Domatesli büyük bitkilerde sürgündeki tüylenme artar.
Topraktaki çatlama susuzluğun işaretidir ancak verilen suyun ardından yaşanan sıcaklar sonucu üst tabakadaki çatlama normaldir. Çatlayan tabakayı kaldırdığınızda alt kısmının nemli olduğunu görebilirsiniz. Domates kökleri yüzeyde olmadığı için bu üst tabakadaki çatlamalardan etkilenmezler. Bu durumda topraktaki su kaybını azaltmak ve toprağı havalandırmak için çapalama yapmak zorunludur.
Sulama yetersizliği baktığımız açıya göre değişiyor sanırım. Verilen su mu yoksa bitkideki su alımı mı az? Gelişmiş bir kök sistemine sahip bitkide su alımı fazladır ancak erken devrede verilen fazla su sebebiyle fazla gelişmemiş kök sisteminde su alımı azalmaktadır. Bunu iki kişinin çorba içmesine benzetebiliriz. Birinde normal kaşık birinde çay kaşığı olursa önlerindeki çorba aynı miktarda da olsa doyma süreleri birbirinden çok farklı olacaktır. (garip bi benzetme oldusanki)
Bitkilerdeki çiçekler minik birer domatese dönmeden önce yukarıdaki belirtiler ortaya çıkmadığı sürece su vermekten kaçınmanız faydalı olacaktır. İlk domatesler önceleri bir müddet ufak kalabilir endişelenmeyin düzenli sulamaya geçince normal gelişmeleri devam edecektir.

0 yorum: